Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2011 19:29 - Приноси на Богомилите към общочовешката култура
Автор: bogomili Категория: История   
Прочетен: 1457 Коментари: 0 Гласове:
1



Приноси на Богомилите към общочовешката култура:

- Религиозно и свещенодейно равноправие на половете;
- Реформация на феодалния социален ред;
- Свещено отношение към всички живи същества;
- Нетърпимост към основаните на властта и насилието църква и държава, наричани от тях "противочовешки общини".

Кое не е модерно в това? Кое не е съвременно? Без религия - религия на доброто. И колко е лесно. И колко е хуманно. И колко е важно да бъдем добри!

Дали някога държавните обединения, корпоративните обединения и различните фирмени обединения, идеологически обединения са имали възможността да бъдат по човечни, по полезни на хората от сега, от този момент. Идеята за въздържанието на бомоголите е в основата на решението за въздържание на поколенията в полза на по-доброто бъдеще на следващите поколения. За създаване на блага и възможности за следващите.... Защото важно е какво оставяш. Какви идеи, бизнес, обществени нагласи, ако създаваш такива, дарове на познанието за младите, възможности за младите, отношение към старите и т.н.
Свидетели сме на други процеси в света - Богатствата наистина са достъпни за всички, но не съвсем. Тъй като възможностите за това не са равни. Не е възможно старта да е равен, но възможностите трябва да са равни. Равноправието е дума, която се возприема като равноправието на "силните". А силните не създават достатъчно възможности, особено за младите. Това е особен вид болест на "модерните общества". На местно ниво в някои отношения - който е "бил" и сега "е", който е има, ще му се даде повече. То това е каза и в Билията, но по-друг повод.
Нека има повече възможности за хората, мир, доброта, безплатно образование, грижа за изпадналите в беда и др.
Ние дори нямаме адекватни социални служби - просяците по улиците никой не ги прибира, те нямат въможност за дом, храна, топлина, образование, квалификация, работа и др.;
- студентите в Българските университети не винаги успяват да се реализират;
- момичета в разцвета на силите си продават телата си за пари. Те имат ли възможности за друго? Кой работи за това?
- престъпници, ако бъдат хванати не им се предлага работа и образование, а биват натирени и мъките на затворения кръг продължават, и за тях, и за обществото;
- майките на новородените едвам се справят с отглеждането на децата си;
- старци живеят с мизерни пари;
- а всеки, който се опита да избяга на вън, чужденците се отнасят към него като към незвергнат, гнусен, втора и трета класа човек. Някой пък успяват, защото сме качествени все пак;
Дали ще има кой да работи с всички тези чудесни българи, които, може би, искат по-добри неща за себе си, но възможностите не са еднакви. Или някой ги е поставил в неравностойно поможение?
Всичко това са реални неща, но не са нормални. Не са общочовешки. И ако нещо от богомилското учение може да ни помогне то това е "ДОБРОТАТА". Как една толкова лесна за запомняте дума е толкова трудна за прилагане. Защо е трудно държава да отглежда гражданите си дойстойно, но всичките? Защо е трудно да има работа за всеки? Толкова млади са без работа. Може би дърважата или бизнеса е несигурен, алчен/a, или пък това е правилно. Може би пък е правилно за едни да има за други да няма?. Толкова философи изказват "убедително си мнение", че за да имаш трябва да дадеш, че можеш да привлечеш какво си искаш в живота. Че си едва ли не роден богат и щастлив.
Това може и да е така. Но това е "наука" само за тези, които са "добре".
Има и такива, които вярват в това и успяват, а другите?
За другите не е. За другите трябва грижа.
Затова създадох този блог. И дори това да е празно и не чак дотам "умно" философстване, мен ме е гружа за всеки! Защото всеки е важен! 
И за вмирисаният на улицата човечец,
и за старците, които са направили толкова много неща, макар че ги плюят, че били комунисти незнам си какви- а заводите, а агрокомплекса, не е като да не са правили нищо,
и за хората в трудно положение,
и за малките деца и младите семейства,
и за онези, които са избягали в опит да спасят себе си и мечтите за децата си,
и за другите
за всички.
И ако нещо от богомилското учение може да ни помогне то това е
1."ДОБРОТАТА".
2. Строгото отношение към своите мисли е интеркомуникационен процес със себе си и със света, в полза на създаване на предпоставки за общополезни модели на общество.

Иначе богомилското учение е интересно. Но по-интерсна е техната общочовешка идеология. Която, между другото може да се практикува и без да е религия. Пък каква ли по-добра религия от тая? Здраве му речи!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogomili
Категория: История
Прочетен: 13784
Постинги: 3
Коментари: 3
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031